Comença la temporada d’incendis forestals: «No hem aprés res de l’estiu passat»

 

Els incendis forestals tornen a les portades. Divendres passat, com contava Cope Alcoi, tres dotacions del Consorci Provincial de Bombers d’Alacant -una d’elles del parc de La Muntanya (Cocentaina)– es van desplaçar fins a Castelló per a ajudar en l’extinció de l’incendi de Villanueva de Vivar que, en aquests moments, segueix actiu. Les dotacions, no obstant això, van tornar aquest diumenge davant l’alerta 3 per incendis.

A les nostres comarques el foc també ha estat present aquest cap de setmana. En la nit del divendres -l’avís es va realitzar a les 21 hores-, es va declarar un incendi forestal en el terme municipal de Castalla, en direcció a Alcoi. Al voltant de 1000 metres van ser cremats i efectius del Consorci Provincial de Bombers d’Alacant van aconseguir extingir-lo prop de la una i mitja de la matinada.

La situació, en aquest cas, va ser controlada ràpidament, però sembla que la temporada d’incendis forestals ja ha començat i això ens porta a preguntar-nos si les nostres muntanyes estan preparades per a resistir al foc. «No hem aprés res de l’incendi de la Vall d’Ebo de l’any passat. No hem avançat en la direcció correcta per a previndre aquests grans incendis», ha lamentat Rafa Delgado, president de la Plataforma Forestal Valenciana, en declaracions a Cope Alcoi.

Delgado insisteix en la importància que es vertebre el territori i que es potencie l’activitat rural. No obstant això, aquesta és l’assignatura pendent. «Que hi haja economia, població, que es treballe la terra i que es creuen cadenes de valor és la millor eina de prevenció d’incendis forestals».

Amb una situació així, toca veure què ens ofereixen els pròxims mesos i si es repeteix una situacióm com la de fa un any. «Resarem perquè no siga així, tot i que no tenim massa fe».

Qui es fa responsable dels danys?

Els incendis forestals no sempre són intencionats. Sobre el de Villanueva de Vivar, la hipòtesi principal és que es dega a una mala pràctica agrícola. En quins casos podem demanar responsabilitats per danys i a qui?

Dependrà de l’origen de l’incendi. Si aquest és intencionat, serà el causant dels danys i perjudicis provocats el que ha de respondre. El mateix succeeix si l’origen és una negligència. Es pot exigir responsabilitat civil.

No obstant això, quan estem davant un incendi per causes naturals com la caiguda d’un llamp, el Consorci de Compensació d’Assegurances no cobreix els danys. Sí que ho fa quan es tracta d’altres fenòmens com a terratrémols, sismes submarins, inundacions extraordinàries, les erupcions volcàniques, la tempestat ciclònica atípica i les caigudes de cossos siderals.

Si hi ha persones que pateixen accidents corporals per participar en les labors d’extinció, sí que estan coberts pel Consorci.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *