Arriba l’horari d’estiu, tornarem a canviar l’hora a l’octubre?

Aquest cap de setmana entra, un any més, l’horari d’estiu. Els dies van guanyant minuts i, cada vegada, fosqueja més tard. El canvi serà més acusat a partir d’aquest dissabte.

En la matinada del del diumenge a les 2:00h seran les 3:00h. Toca avançar el rellotge una hora. El canvi, com és habitual, es produeix l’últim diumenge de març. Però, serà aquesta l’última vegada que canviem l’hora? Sabem que tant el Parlament Europeu com la Comissió Europea s’han pronunciat a favor d’eliminar els canvis d’hora en el futur, però -de moment- no s’ha arribat a un acord.

Per tant, aquest canvi d’hora no és definitiu. I és que -si no hi ha canvis en els pròxims anys- s’ha fixat l’inici i el final de l’horari d’estiu fins a 2026. Això és el que es desprén del calendari publicat en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) pel Ministeri de la Presidència.

Així que tocarà retrocedir de nou una hora en el nostre rellotge diumenge que ve 29 d’octubre de 2023.

Orígens del canvi d’hora

Els primers plantejaments de canviar l’hora porten el nom de Benjamin Franklin, quan era ambaixador dels Estats Units a França entre 1775 i 1785. Va publicar un manifest amb diferents mesures per a estalviar en l’ús de la llum. Franklin considerava que es perdien hores de sol perquè començava el dia molt primerenc i a la vesprada s’havien d’usar veles per a continuar treballant ja que fosquejava prompte.

Més tard, el constructor anglés William Willett va publicar en 1905 les seues mesures d’estalvi amb un canvi d’hora a l’estiu. Proposava transicions de vint minuts setmanals perquè el canvi fora tan brusc. Però no va ser fins a 1916 quan es va fer el primer canvi als Estats Units per a estalviar combustible en època de mancances.

El cas d’Espanya

Ací a Espanya l’hora es va regir pel meridià de Madrid fins a 1901 i s’utilitzava l’horari solar. No obstant això, cada província tenia la seua pròpia hora depenent de la seua situació geogràfica. Amb l’arribada del segle XX es va establir l’hora oficial a partir del meridià de Greenwich i en 1918 es va fer el primer canvi d’hora.

El canvi no va ser definitiu, ja que no es va realitzar durant la guerra civil. En 1940 Franco va instaurar l’horari d’Alemanya i va ser en 1973 quan el canvi d’hora es va fer oficial. Així que, actualment, Espanya manté l’hora d’Alemanya, a pesar que no hauria de ser així geogràficament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *