La ‘Corriola’, una tradició que estrena el títol de Festa d’Interés Turístic Local

Cocentaina tornarà a celebrar aquest dimecres la festa de ‘La Corriola’ en el paratge de Santa Bàrbara, una tradició que recupera enguany el seu format habitual després que en 2020 no es poguera desenvolupar en aquest enclavament natural a causa de la pandèmia del Coronavirus.

En aquesta ocasió els contestans sí que podran pujar fins als peus de l’ermita per a poder degustar el pa redó en forma de corriola i la llonganissa roja, dues singulars viandes que donen forma a aquesta antiquíssima tradició i que durant aquesta setmana s’han estat preparant tant en els forns com en les carnisseries de la Vila Comtal. Els actes arrancaran a les nou i mitja del matí amb una cercavila a càrrec de la Colla de Dolçaines i Tabals Mal Passet que començarà des de la Plaça del Pla per a concloure en l’esmentat paratge de Santa Bàrbara. Allí serà el moment d’esmorzar ‘La Corriola’ mentre que també es podrà tocar la campana de l’ermitadurant els últims anys han recorregut el poble moltes teories inventades sobre aquesta tradició. Després d’investigar molta documentació podem determinar que és una festa que està vinculada a quan antany els veïns del poble pujaven a l’ermita per demanar a la santa que protegira els camps del mal oratge durant la campanya de la recollida de l’oliva que sempre, per aquestes dates, estava a punt de començar. Antigament la tradició tenia lloc el dia de Santa Bàrbara, el 4 de desembre, però amb el pas dels anys va passar a celebrar-se el 8 de desembre que és una jornada festiva“, destacava ahir en COPE ALCOI Pere Ferrer; President del Centre d’Estudis Contestans (CEC).

La ‘Corriola’, tant estimada pels contestans, estrena enguany la declaració de Festa d’Interés Turístic Local. Aquesta la va atorgar la Generalitat Valenciana en la passada primavera.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *