‘Herrera en Cope’ Alcoi dimarts 22 de novembre 2022 (12:50h)

Avui dimarts hem parlat amb Oeste Soriano, gerent del Restaurant Filà Llana d’Alcoi. Amb ell hem conegut tota l’oferta d’aquest espai gastronòmic de la nostra ciutat i també hem parlat dels menús especials que estan preparant per a les Festes de Nadal.

La Filà Llana d’Alcoi compta amb una nova gerència de la mà del restaurant La Cuina de Kike i Cuca de Castalla, un espai gastronòmic amb més de 20 anys d’experiència en esdeveniments de tota classe. Ja pots reservar en la Filà Llana per a celebrar tots els teus esdeveniments: sopars i menjars d’empreses, aniversaris, aniversaris, batejos i comunions. A més els divendres a la nit, gaudeix del menú sopar Filà Llana amb cinq tapes, plat principal i postres amb beguda per vint euros per persona. Estan oberts com a restaurant divendres, dissabtes i diumenges prèvia reserva.

Cal recordar també, per altre costat, que la Filà Llana data de finals del segle XVIII i és la única que conserva el seu nom d’origen. Abans totes les filaes mores tenien un ordre seguint el material amb el que es feia la tela dels bombatxos. La filà Llana era denominada «Primera de Llana», deixant clar que era la primera i més vella que tenia els bombatxos grocs fets d’aquest teixit. L’actual Filà Verds era la Tercera de Llana i els Cordoneros la Quarta de llana. La desapareguda filà Tapiadors era la Quinta de Llana, però aquesta denominació «de Llana» va anar perdent-se en favor de noms més distintius. La filà Llana si va seguir tenint aquesta referència com la seua arrel del passat Groc, roig, blanc, blau i verd són els colors de la filà Llana, i no en són pocs.

No es pot precisar amb exactitud l’any de fundació de la filà Llana, ja que no hi ha una documentació oficial, però si que apareixia en l’acta de l’Associació de Sant Jordi de 1839 en el primer lloc de formació. Hui en dia continua sent la filà que encapçala molts actes de la Trilogia Festera Alcoyana. Un honor que comparteix amb la filà Andaluces del bàndol cristià. És la primera filà mora a la Diana, per darrere de les filaes cristianes i de la filà del capità moro. També és la filà que comença la Processó General. Fins fa unes dècades també desfilava en segon lloc a l’Entrada Mora, a no ser que desempenyara els càrrecs d’alférez, capità moro o esquadra d’enmig.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *