En 2020 s’han complit cent anys de la primera coronació de la Mare de Déu del Miracle

L’any 2020 que està a punt de finalitzar ha suposat per a Cocentaina la celebració del V Centenari del miracle de la Mare de Déu, una efemèride que s’ha vist empanyada per la crisi sanitària de la Covid-19. Precisament la pandèmia ha condicionat molts dels actes previstos per a enguany i fins i tot va obligar a suspendre les Festes Patronals del passat més d’abril.

A banda del V Centenari del miracle de les 27 llàgrimes de sang vessades per la icona de la Verge, ocorregut segons conta la tradició el 19 d’abril de 1520 a la Capella de Sant Antoni del Palau Comtal, s’han complit també 100 anys de la primera coronació canònica de la Mareta. Aquesta va tindre lloc en agost de l’any 1920 al Pla de la Font en el marc dels actes que es van realitzar amb motiu del IV Centenari del miracle de la Mare de Déules coronacions de les Verges comencen a fer-se realitat a partir del Segle XVII i la primera a rebre una corona fou la Salus Populis Romani a Itàlia. Posteriorment el Papa Pius VII li va donar un impuls a aquestes manifestacions de devoció mariana i en 1910 fou coronada la primera Mare de Déu a la Comunitat Valenciana, la Verge de la Vallivana de Morella. A Cocentaina l’acte va tindre lloc en 1920 i l’encarregat de coronar a la patrona fou el Bisbe Lluís Amigó, el qual va afirmar quedar meravellat per la gran devoció que el poble va demostrar davant aquesta manifestació històrica“, explicava en Cope Alcoi el Coordinador de la Revista de les Festes Patronals de la Mare de Déu del Miracle; Joanjo Llorens.

Cal assenyalar que aquesta corona va desaparèixer en la Guerra Civil durant el saqueig del Monestir de les Clarisses i en 1945 es va decidir fer una nova corona per tal de substituir a l’anterior. La nova coronació va tindre lloc en un multitudinari acte celebrat a la Plaça del Pla i per a l’ocasió es van engalanar de forma extraordinària tots els carrers del pobleCocentaina es va bolcar a l’hora de fer la nova corona i la gent va donar anells o arracades. Tot açò es va entregar a la Casa Orrico de València, una de les millors orfebreries del moment, i tant fou el material rebut que va donar per a fer una segona corona en 1948. La primera és la que porta la imatge de la Mare de Déu del Miracle en les seues andes quan ix al carrer en les Festes Patronals i durant els actes religiosos que en aquests dies es porten endavant a la Parròquia de Santa Maria, mentre que l’última està col·locada tot l’any damunt del quadre de la Mareta en el seu cambril“, destaca Llorens.

Tota la història de la coronació de la Mare de Déu del Miracle l’hem poguda conéixer a través d’una interessant exposició cultural que la Pia Unió va muntar a la Capella de Sant Antoni del Palau amb motiu de la inèdita 674 Fira de Tots Sants.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *