Campanes carregades d’història

Les comarques del Comtat i de l’Alcoià poden presumir de tindre campanes que porten quasi quatre-cents anys marcant el pas del temps i els esdeveniments dels pobles on es troben.

La primera campana més antiga la trobem a Alfafara sota el nom de Santa Maria i data de la dècada dels quaranta de l’esmentat Segle XVII. La segona es diu Santa Bàrbara, està a Balones, i és de 1643 mentre que l’última es troba en la pedania de Benialfaquí, en Planes; amb el nom de Sant Joan Baptista i pertany a 1656. Aquests bronzes estan actualment en ús però encara trobem una campana més antiga que data del Segle XV i que porta el nom del ‘Te Deum. La campana pertany a la Parròquia del Salvador de Cocentaina i durant molts anys va estar penjada al campanar sense cap mena d’utilitat “pensem moltes vegades que les campanes més antigues o boniques estan a les grans ciutats però és tot al contrari, ja que pobles com Alcoi o Cocentaina van sofrir un gran espoli als campanars en episodis de la història com la Guerra Civil. Actualment les campanes que han sobreviscut millor al pas del temps estan a les xicotetes poblacions i cal seguir treballant per a conservar-les i garantir la seua protecció“, ha explicat en COPE ALCOI Josep Jordà, membre de la Colla de Campaners del Comtat.

Recordar que aquesta agrupació continua treballant de valent per reivindicar els tocs tradicionals, conservar les peces dels nostres campanars, impulsar visites guiades a les torres i recuperar els voltejos manuals.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *