‘Danses de Palacio’ de Muro, la tradició que es renova cada any en vespres del Corpus

Muro va viure dissabte passat 1 de juny una de les seues tradicions més arrelades, les populars ‘Danses de Palacio’ que ixen sempre al carrer en la vespra de la festivitat del Corpus Christi. El Grup de Danses Baladre, amb l’acompanyament musical de ‘La Xafigà’ va fer possible que aquesta festa tornara a ser present als carrers del municipi amb un gran suport de veïns del municipi però també d’altres localitats d’aquestes comarques.

La jornada gran de les anomenades ‘Danses de Palacio’ va arrancar passades les set de la vesprada amb una cercavila des de l’antiga estació del tren Alcoi-Gandia, lloc en el qual es troba la seu del mateix Grup de Danses Baladre. Ja en els voltants de la Plaça del Palau de la Senyoria, i una vegada es van disparar els corresponents trons d’avís, va començar la treta de balladors i balladores des del singular arc de pedra en el qual està representat el Santíssim Sagrament amb un panell ceràmic. Després de pegar diverses voltes a la plaça va donar inici l’acte de la ‘Gran Dansà’ sent presentat aquest any de forma molt amena pels més xicotets del Baladre. Abans dels balls populars, es va fer entrega d’un detall d’agraïment al xiquet José Pascual Pérez, alumne del Col·legi El Bracal; per haver sigut l’autor del dibuix que va il·lustrar el cartell anunciador de la festivitat. Després xiquets i xiquetes van protagonitzar el ‘Ball dels Arquets’, tan present en les celebracions del Corpus Christi al llarg del territori valencià, i un ‘Ball de Rogle’ al qual es van sumar també un bon nombre d’adults. La vesprada va seguir amb diverses danses representatives de Muro, i d’altres punts de la comarca i fins i tot de la resta de la província d’Alacant, i per a finalitzar va sonar el ‘Bolero de Palacio’ del murer José Rafael Pascual Vilaplana per a donar pas a un castell de focs artificials amb el qual es va posar fi aquest dia central de ‘Les Danses de Palacio’. L’activitat va seguir amb un sopar a l’aire lliure i finalment la Rondalla del Baladre va oferir un ‘sarau popular’ amb un ampli repertori de melodies populars per a culminar així el programa festiu d’aquest 2024.

Cal destacar que abans d’aquesta ‘Gran Dansà’, va tindre lloc en la nit del divendres l’engalanament de la Plaça Palacio amb banderoles, mentre que durant la setmana es van dur a terme ‘Dansetes’ a mode d’assaig per diverses zones de Muro. Aquestes van ser protagonistes al carrer Sant Roc el dimarts, la pedania de Setla de Nunyes el dimecres i de la Placeta Molina fins a la Plaça de l’Església el dijous; uns balls que van començar a les 20:30h després de disparar-se també dos trons d’avís. Apuntar que aquestes activitats prèvies han complit en aquest 2024 trenta anys després que sorgiren en 1994 per a acostar les ‘Danses de Palacio’ a tota la població.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *