Aquestes són les singularitats que amaga el festiu d’aquest Dia de Sant Joan

La Generalitat Valenciana ha declarat el 24 de juny, dia de Sant Joan, com a festiu recuperable, generant cert malestar tant entre empresaris com treballadors, sumant en molts casos una mica de desconeixement sobre aquesta fórmula en el calendari laboral. Aquesta modalitat de jornada festiva implica que les hores no treballades en eixe dia han de recuperar-se en un altre moment, la qual cosa ha complicat l’organització laboral en diverses empreses.

Què significa festiu recuperable?

Un festiu recuperable permet als treballadors gaudir d’un dia lliure amb la condició que les hores no treballades eixe dia han de recuperar-se posteriorment. En el cas del 24 de juny, els professionals tindran dret a no acudir als seus llocs de treball, però hauran de compensar eixes hores, complint amb la jornada anual estipulada en els seus convenis col·lectius​.

Dificultats per a acoblar-ho al calendari laboral

El dret de gaudir d’aquest dia festiu de Sant Joan implica l’obligació de recuperar-lo i pot generar sobrecàrrega laboral en un altre moment de l’any, especialment en professions amb horaris ja confirmats. La llei no especifica clarament com i quan han de recuperar-se aquestes hores, la qual cosa deixa espai per a conflictes entre empleats i superiors.

Els sindicats han demanat a l’administració que qualsevol festiu declarat hauria de ser incondicional, sense l’obligació de recuperació. D’altra banda, els empresaris han expressat la seua preocupació per la complicació addicional que aquesta mesura porta a la gestió dels horaris i l’organització del treball.

Així s’han de recuperar les hores

La recuperació de les hores d’un festiu recuperable ha d’acordar-se entre l’empresa i els representants dels treballadors. En cas de no existir representants, l’acord ha de ser directe entre l’empresa i el treballador. Si no s’aconsegueix un acord, la decisió inicial recau sobre l’empresari, sempre respectant la normativa i procurant no afectar els dies de lliurança previstos.

El moment de recuperació ha de situar-se dins de l’any natural en curs, abans que acabe l’actual any 2024, i en dies que ja estaven previstos com a laborals, sense afegir més dies de treball ni reduir les jornades de permís per assumptes propis, excepte acord específic que permeta una altra cosa. L’empresa no pot imposar la recuperació de manera unilateral si no s’acorda amb el treballador.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *