Aprovats els Pressupostos de la Generalitat Valenciana del 2022

Les Corts Valencianes van aprovar ahir el Pressupost Autonòmic per al 2022. Els comptes, que van rebre el suport dels grups del Botànic, creixen un 9,1% respecte als de l’actual exercici, fins els 27.967,5 milions d’euros.

Aquests Pressupostos, els sèptims que tira avant el tripartit, van entrar fora de termini a la cambra autonòmica i s’han hagut d’aprovar en l’últim ple del període de sessions, malgrat els vots en contra de l’oposició al complet, ja que Ciutadans que s’hi va abstindre fa un any, ara també ha votat en contra.

Per al PSPV, Compromís i Unides Podem els pressupostos són «històrics» i permetran deixar arrere la crisi generada pel Coronavirus, mentre que el PP, Ciutadans i Vox els veuen «irreals» i no consideren que serviran per a solucionar els problemes dels valencians i les valencianes.

Els esmentats Pressupostos contemplen més de 17.300 milions d’inversió social en Sanitat, Educació, Igualtat, Habitatge i Ocupació, així com un increment de les inversions (capítols VI i VII) d’un 58,4%, fins a superar la barrera dels 3.121 milions, i altres 101,7 milions de pressupostos participatius.

A més, inclouen de nou una partida reivindicativa de 1.336 milions per a evidenciar l’infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana, a la qual en sumen enguany una altra de 1.000 milions del fons de transició cap a la nova normalitat.

Tant els Pressupostos com la llei d’acompanyament o mesures fiscals van tirar avant en una sessió de quatre hores, després que no hagen prosperat les tres esmenes a la totalitat presentades per l’oposició i superar algunes de les discrepàncies entre els socis del Botànic.

Una d’elles, la reticència del PSPV a implantar la taxa turística a la Comunitat com demanaven Compromís i Unides Podem, es va superar dimarts en acordar els grups presentar-la com a proposició de llei abans de març, després de consensuar-la amb el sector i amb els Ajuntaments. Aquest impost serà de caràcter voluntari i municipal i comptarà amb excepcions.

Una altra de les propostes que va generar polèmica, i fins i tot dues dimissions de ginecòlogues, va ser l’esmena conjunta dels socis per a incloure el concepte de violència obstètrica ―conductes mèdiques que per acció o omissió atempten contra les embarassades― en la llei autonòmica de violència sobre les dones. Finalment van rectificar i s’incorporarà a la llei valenciana de salut de 2014.

En el gruix dels pressupostos sobreïx l’augment per a la Conselleria d’Arquitectura Bioclimàtica, la que més creix (+72,5%) fins a 357,5 milions, mentre la de Sanitat Universal concentra la major part dels diners amb 7.837,7 milions. També destaca la xifra rècord de 7.500 milions per a despesa en personal, fins al 88% per a Sanitat i Educació.

La llei d’acompanyament, per la seua part, inclou una sèrie de deduccions fiscals per a alleugerir les càrregues familiars i garantir el dret a l’habitatge, a més de reduir els requisits per a la implantació d’energies renovables. Finalment, augmenta el nombre d’habitants perquè un municipi es considere en risc de despoblació i amplia de 4 a 7 anys l’autorització de les zones de gran afluència turística (ZGAT).

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *