421 anys tenint a Sant Hipòlit com a patró de Cocentaina

Cocentaina ha commemorat durant aquests últims dies el 421 aniversari de l’elecció i posterior proclamació de Sant Hipòlit Màrtir com a patró del municipi, un fet que es va produir el 7 de maig de 1600 quan la greu pesta anomenada de ‘Xàtiva’ assolava la població. En aquells durs moments el poble va decidir buscar la intercessió d’un sant i en una bossa foren col·locats els noms de diversos protectors per tal d’escollir a un patró mitjançant el sistema d’insaculació. Fou la mà innocent d’un xiquet la que va extraure per tres vegades a Sant Hipòlit i en un primer moment els veïns del poble no ho van veure amb bons ulls, argumentant que no coneixien al Sant, però a la tercera el van acceptar com a patró interpretant el fet com un senyal de Déu.

Per tal de recordar tots aquests fets la Junta de Festes de Moros i Cristians de la Vila Comtal va preparar diferents actes religiosos en honor a Sant Hipòlit Màrtir que van tindre lloc durant la vesprada del divendres a la Parròquia de Santa Maria i després que a migdia voltejaren les campanes de totes les esglésies del poble. La celebració va incloure una Missa Solemne i la benedicció d’una imatge del patró que fou entregada als professionals sanitaris del Centre de Salut de la localitat. A més foren presentats al Sant els nounats, molts d’ells vestits de fester de la seua Filà, i també es va beneir la nova fornícula per a la Relíquia de Sant Hipòlit que s’ubica en l’altar del patró davall mateix de la seua imatge titular. La jornada va finalitzar amb un nou volteig de campanes en l’esmentada església de Santa Maria seguida d’una disparada de salves d’arcabusseria en la Plaça Cardenal Ferris.

Ja dissabte hi va haver una nova Missa dedicada a Sant Hipòlit i després l’historiador local i membre de la Filà Manta Roja, David Agulló Giner, va impartir una xarrada centrada en el Sant. En la mateixa va fer referència als fets que van propiciar l’elecció de Sant Hipòlit com a patró ara fa 421 anys i va recordar que en 2021 Cocentaina, davant la nova pandèmia del Coronavirus, continua tenint ben present al màrtir romà. Per últim va destacar com al llarg de la història la Vila Comtal ha buscat la protecció de la Mare de Déu del Miracle, el Crist dels Llauradors o Santa Bàrbara davant les plagues, malalties i greus conseqüències provocades per l’oratge.

Després de celebrar el 421 aniversari de l’elecció i proclamació de Sant Hipòlit com a patró de Cocentaina la Junta de Festes ja treballa a preparar els actes que es portaran a terme en agost en un nou any on no hi haurà Festes de Moros i Cristians a causa de la pandèmia del Coronavirus.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *